True
Protocol de alegere al aparatelor funcționale
2 martie, 2021 de
Protocol de alegere al aparatelor funcționale
Vlad Radu

Ortodonția preventivă și interceptivă are ca scop îndepărtarea factorilor etiologici ai malocluziilor dentare pentru a restabili creșterea și dezvoltarea normală.

Care sunt obiectivele ortodonției preventive?


  • Îndepărtarea obiceiurilor vicioase.

  • Obținerea respirației nazale adecvate.

  • Înghițirea corectă și postura linguală corectă.

  • Competența buzelor în repaus.

  • Ghidarea erupției dentară.

  • Promovarea dezvoltării corecte osoase.

  • Îmbunătățirea calității vieții tânărului pacient.

Majoritatea malocluziilor găsite la pacientul în creștere au o etiologie multifactorială, cu o contribuție decisivă din partea factorilor de mediu și, printre aceștia, a tulburărilor respiratorii.


Dispozitivele Healthy Start® și Occlus-o-Guide® acționează ghidând erupția dentară, reechilibrând creșterea maxilarelor și interceptând obiceiurile vicioase la o vârstă fragedă, cu scopul de a preveni tulburările oro-funcționale, dar și generale, care pot provoca sau deriva din probleme de malocluzie.


Scopul acestui protocol este de a oferi informații utile în diagnosticul, planificarea tratamentului și utilizarea clinică a dispozitivelor.



Sfaturi pentru utilizarea eficientă a dispozitivelor Healthy Start® și Occluso-Guide®


Înainte de a începe tratamentul


Odată cu prima vizită, începe colectarea de elemente utile pentru a formula un diagnostic corect și a realiza un plan de tratament adecvat.


Elementele de studiu sunt:


1. Anamneza și întocmirea fișei medicale

O importanță deosebită este examinarea funcțiilor orale și evaluarea oricăror obiceiuri vicioase. Chestionarul pentru tulburările respiratorii ale somnului copiilor (întocmit de Orthotain®) poate fi completat direct de către părinți; oferă o imagine de ansamblu cuprinzătoare a simptomelor asociate cu probleme de respirație în somn și poate fi utilizată pentru a monitoriza îmbunătățirile în timpul tratamentului;


Descarcă chestionarul: 


2. Fotografii (intraorale și extraorale);


3. Amprente /scanare pentru modele de studiu;


4. Ortopantomografie (examinare obligatorie înainte de începerea terapiei; permite evaluarea oricăror probleme de erupție și în special a riscului de includere a caninilor);


5. Teleradiografia (este necesară în cazurile în care trebuie evaluată prezența problemelor scheletice sagitale sau verticale. Permite evaluarea dacă modelul de creștere este normo, hipo- sau hiper-divergent). Teleradiografia poate fi utilizată, acolo unde este indicat, pentru stadializarea maturării scheletului prin evaluarea vertebrelor cervicale.




Exerciții miofuncționale care trebuie efectuate în timpul zilei


Dispozitivele Healty Start® și Occlus-o-Guide® reprezintă un ajutor valid pentru eliminarea obiceiurilor vicioase și a reeducării funcționale.


Exerciții pentru reeducarea deglutiției infantile și a posturii linguale cu Habit Corrector®, Class III Corrector® și Max A®

Când este necesară reeducarea linguală, se recomandă efectuarea de exerciții cu buzele relaxate timp de cel puțin 15-30 de minute, solicitându-i pacientului să se concentreze în mod esențial pe mișcările limbii.

Copilul așează limba pe planul lingual, atinge semnele anterioare cu vârful și semnele laterale cu marginile.

În acest fel, el practică găsirea unei posturi ridicate și evitarea interpunerii anormale. 


Exercițiu de mestecat care trebuie prescris cu Occlus-o-Guide®

În general, este necesar să se utilizeze aproximativ 2-3 ore cu intervale și utilizare discontinuă în perioade de 30 minute. În aceste perioade, copilul va trebui să efectueze exercițiul de mestecat, care este cel care se efectuează spontan în timpul fazei de înghițire. Copilul va trebui să poarte dispozitivul corect cu dinții introduși în nișe, să strângă dinții și să elibereze, de mai multe ori în cele 30 de minute, dar fără a obosi. În acest fel, forța musculară se transformă în forță ortodontică aplicată pe dinți în virtutea elasticității nișelor.


Exerciții de reeducare pentru o respirație nazală corectă (se poate face cu orice dispozitiv)

La pacienții respiratori orali, pentru a stimula respirația nazală corectă, pot fi prescrise exerciții care trebuie efectuate în poziție verticală cu menținerea dispozitivului în gură: 


  •  „taur furios”, constă în inspirarea profundă prin nas și apoi expirarea lentă;

  • „nas nas”: închideți o nară inspirând cu cea lăsată liberă, apoi mișcați degetul pentru a închide cealaltă nară și expirați cu cea lăsată liberă.

 

Sfaturi clinice pentru îmbunătățirea colaborării pacienților

Dispozitivele Healty Start® și Occlus-o-Guide® pot fi utilizate în anumite momente ale zilei copilului, cum ar fi când se uită la televizor, când se joacă pe calculator/telefon, când scrie sau desenează, când se joacă în aer liber sau când călătorește în mașină.


Sfaturi pentru gestionarea contenției și a oricărei faze 2

Utilizarea activă trebuie prescrisă până când ne-am atins obiectivele terapeutice; ulterior, dispozitivul este utilizat numai noaptea pentru a reține și ghida dinții ulteriori în faza de erupție. Este recomandabil să utilizați dispozitivele Occlus-o-Guide® noaptea până la finalizarea erupției dinților permanenți.

În dentiția permanentă, terapia poate fi completată cu dispozitive din seria N. Terapia cu dispozitive Healty Start® și / sau dispozitive Occlus-o-Guide® poate fi, de asemenea, completată printr-o fază scurtă de ortodonție fixă sau cu alignere.








Alegerea dispozitivului și dimensiunea corectă


Nite-Guide®


Alegerea se face folosind o riglă specială cu care se măsoară distanța dintre suprafețele meziale ale caninilor de lapte, incluzând astfel în măsură orice diastemă fiziologică a dentiției de lapte.


Habit Corrector®


Habit Corrector® nu are nișe pentru dinți, deci este disponibil în trei dimensiuni: mai mic pentru dentiția de lapte și mai mare pentru dentiția mixtă sau permanentă. Mărimea aleasă trebuie verificată pe modelul de gips fără a scoate dispozitivul din cutia din plastic în care este furnizat. La pacienții adulți poate fi folosit ca reeducator miofuncțional pentru a efectua exerciții în timpul zilei, dar utilizarea nocturnă nu este recomandată dacă dispozitivul de cea mai mare dimensiune(Adults Habit Corrector®) nu intră în contact posterior cu toți molarii. Poate fi ales cu sau fără paduri ocluzale; cu sau fără mâner extraoral anterior. Pad-urile  ocluzale sunt alese în funcție de divergența pacientului: la un pacient hiperdivergent, în care dorim să controlăm sau să prevenim erupția dinților posteriori, vom alege paduri ocluzale. Dacă nu avem această nevoie, putem alege Habit Corrector® fără pad-uri.


Mânerul extraoral poate avea o dublă funcție: la copilul mic poate simula mai mult designul unei suzete și, prin urmare, poate avea un efect substitutiv pentru pierderea viciului; în plus, reliefurile de pe limbă pot reprezenta un reper căutat de buzele copilului. Practicând atingerea limbii cu buzele, copilul efectuează un exercițiu miofuncțional care vizează întinderea buzelor și atingerea unei competențe adecvate a buzelor.


Clasa III® și Max A®


Au două dimensiuni, mai mici pentru dentiția de lapte și mai mari pentru cea mixtă. Mărimea aleasă trebuie verificată pe modelul de gips fără a scoate dispozitivul din cutia din plastic în care este furnizat.


Occlus-o-Guide® și Interim G®


Dispozitivele sunt disponibile în 13 dimensiuni; fiecare jumătate de măsură variază cu 1,5 mm pentru arcada superioară.

Este util să aveți un stoc al celor mai utilizate măsuri, care variază în general de la 4 la 6. Alegerea trebuie făcută cu rigla corespunzătoare prin măsurarea distanței dintre suprafața distală a celor doi incisivi laterali permanenți superiori și inferiori. În general, dimensiunea aleasă este cea a arcadei superioare. În absența incisivilor laterali, măsurarea poate fi luată pe suprafața mezială a caninilor de lapte.


Măsurarea se poate face pe modelul de gips sau direct intraoral, pentru a fi sigur că ați ales dimensiunea corectă trebuie să verificați dacă la poziționarea arcadei, toți incisivii intră în nișele lor respective, în caz contrar se alege în general o jumătate de mărime mai mare. Acest test poate fi efectuat fără a scoate dispozitivul din ambalajul din plastic care îl ambalează.


Cum să alegeți dispozitivului în cazul diastemelor sau al dinților aglomerați.


În prezența diastemelor cauzate de înclinația incisivilor, se recomandă un dispozitiv cu o dimensiune mai mică decât cea detectată.


În schimb, în caz de înghesuire vom alege un dispozitiv cu o dimensiune mai mare. Uneori, în cazul înghesuirii incisivilor inferiori, se poate întâmpla ca dimensiunea măsurată superioar să fie mai mare decât cea inferioară: în acest caz, trebuie utilizată întotdeauna dimensiunea măsurată pe arcada superioară. 


În caz contrar, sau când dimensiunea măsurată pe arcada superioară este mai mică decât cea detectată pe arcada inferioară, probabil că ne confruntăm cu un caz în care va fi necesară o disjuncție preliminară a arcadei superioare sau o aliniere prealabilă a incisivilor superiori înainte de a relua măsurarea.


Protocol de alegere al aparatelor funcționale
Vlad Radu 2 martie, 2021
Partajați această postare
Arhivează