True
Apariția malocluziei și necesitatea tratamentului ortodontic în dentiția mixtă timpurie
AJODO
21 mai, 2021 de
Apariția malocluziei și necesitatea tratamentului ortodontic în dentiția mixtă timpurie
Vlad Radu

Discuțiile din workshop-ul privind tratamentul ortodontic timpuriu, organizate de American Board of Orthodontics în 1997, au indicat faptul că majoritatea participanților au considerat intervenția timpurie ca o opțiune viabilă în multe cazuri de malocluzie , dar calendarul optim al unui astfel de tratament rămâne controversat. 


Deși tratamentul timpuriu este sugerat pentru a aduce numeroase beneficii, inclusiv o mai bună utilizare a potențialului de creștere al pacientului, necesitatea redusă de extracții și chirurgie ortognatică, un risc mai mic de efecte iatrogene adverse, o mai bună complianță a pacientului și rezultate mai bune și mai stabile, mulți medici își exprimă scepticismul și subliniază că eficacitatea tratamentului timpuriu nu este confirmată de dovezi științifice dure.


Există doar câteva studii bine controlate în care a fost studiat momentul tratamentului ortodontic. De aceea a fost realizat un studiu clinic amplu care să investigheze efectele tratamentului în dentiția mixtă timpurie. Acest articol prezintă prevalența malocluziilor dentare la T1 - debutul dentiției mixte.


Acest studiu a analizat ocluziile a 489 de copii la debutul perioadei dentare mixte (vârsta medie 5,1 ani, interval 4,0-7,8 ani). 
Acești copii participă la un studiu clinic în desfășurare, care investighează efectele intervenției ortodontice în dentiția mixtă timpurie.

Scopul a fost raportarea înregistrărilor ocluzale la momentul inițial.
Frecvențele pasului mezial, planului terminal cap la cap și pasului distal au fost de 19,1%, 47,8% și, respectiv, 33,1%. 
Relația canină a fost clasa I în 46,1%, clasa II în 52,4% și clasa III în 1,5% din copii examinați.
O relație canină asimetrică a fost găsită la 30,1% dintre copii, semnificativ mai des pe partea dreaptă decât pe partea stângă (P <.001).
Overjet-ul a variat de la -2 la +10 mm cu o medie de 2,9 mm.
Overbite-ul a variat de la -5 la +8 mm cu o medie de 2,8 mm.
Overjet excesiv (> 4 mm) a fost găsit la 26,7% și overbite excesiv la 33,8% dintre copii; la 15,5% dintre copii, ambele variabile au fost de 4 mm sau mai mult. Înghesuirea anterioară a fost detectată la arcada maxilară la 11,6% și la arcada mandibulară la 38,9% dintre copii.
Fetele au prezentat înghesuiri mandibulare mai des decât băieții (P <.01).
Angrenaj invers posterioar a fost găsit la 7,5% dintre copii, unilateral la 6,4% și bilateral la 1,1%. Ocluzie inversă posterioară a fost detectată la 1,1% și anterioară la 2,2% dintre copii. Deschiderea maximă medie a fost de 40,3 mm. Sunetele articulare au fost înregistrate la 5,2% dintre copii.

Prevalența malocluziei a fost între 67,7% și 92,7%, în funcție de valorile parametrilor luați în calcul pentru a incadra malocluzia.
(Am J Orthod Dentofacial Orthop 2003; 124: 631-8) 


Puteți downloada articolul complet în limba engleză AICI.

Aparatul de ghidare a erupției Occlus-o-Guide este disponibil în 13 dimensiuni și poate fi ales ușor cu ajutorul unei rigle flexibile.
VEZI PRODUSUL




Apariția malocluziei și necesitatea tratamentului ortodontic în dentiția mixtă timpurie
Vlad Radu 21 mai, 2021
Partajați această postare
Arhivează